Zelfstandigheidstraject

In ons huis is er de mogelijkheid om “door te groeien”. Als de jongeren toe zijn aan meer zelfstandigheid, kunnen ze beginnen met een zelfstandigheidstraject (vanaf ongeveer 17 jaar). Ze kunnen ook na hun 18e verjaardag bij ons blijven wonen.

We hebben hiervoor 3 zit-slaapkamers aan de achterkant van ons huis. Deze kamers hebben allemaal een eigen badkamer (douche, wastafel, toilet. Er is een gezamenlijke keuken. Het “zelfstandige gedeelte” is via een tussendeur vanuit het gezinshuis bereikbaar.

Stap voor stap worden vaardigheden aangeleerd en geoefend, passend bij de ontwikkeling en behoefte van de jongere zelf. Bijvoorbeeld zelf leren zorgen voor de broodmaaltijden, de was leren doen, de badkamer schoon maken en leren koken. Deze vaardigheden worden aangeleerd op een manier die past bij de jongere. Bij de één zal dat gaan door veel samen te doen, terwijl een ander voldoende heeft aan een korte uitleg met visuele ondersteuning.

De jongeren die bezig zijn met het zelfstandigheidstraject, kunnen ook gewoon mee doen in het gezinshuis. Wij zijn als gezinshuisouders ook voor hen altijd beschikbaar als dat nodig is. Doordat de jongeren meestal eerst in het gezinshuis gewoond hebben, is dit een heel natuurlijk proces: binnen een veilige, vertrouwde omgeving doorgroeien naar meer zelfstandigheid, met bekende mensen in de buurt, waar je altijd op terug kunt vallen. Ook jongeren die eerst op een andere plek gewoond hebben, zouden bij ons dit zelfstandigheidstraject kunnen volgen. !

Samen gaan we dan ook weer verder op zoek naar een volgende woonplek, als de jongeren daar aan toe zijn.